Čarobni faktor Manuka meda

Podijeli objavu:

Što je tako posebno u Manuka medu? Pitamo profesora Thomasa Henlea s Tehničkog sveučilišta u Dresdenu.

Manuka med porijeklom je s Novog Zelanda. Proizvode ga pčele koje oprašuju cvijet Leptospermum scoparium (L.scoparium), inače poznat kao Manuka grm. Profesor Thomas Henle s Tehničkog sveučilišta u Dresdenu proveo je opsežna istraživanja Manuka meda. Ovdje, on pomaže objasniti oko čega je sva ta strka.

Prof. dr. Henle, Vi već 16 godina istražujete Manuka med. Što vas najviše fascinira kod novozelandskog meda?

“U konačnici, iznad svega, tajna kako i zašto je biologija proizvela tako jedinstven prirodni proizvod u smislu sastojaka tijekom evolucije.”

Vi ste 2006. sa svojim istraživačkim timom dešifrirali “Čarobni Manuka faktor”, kako ste uopće došli do istraživanja Manuka meda?

“Ispitali smo velik broj komercijalno dostupnih medova kako bismo saznali koji produkti reakcije nastaju iz šećera u medu tijekom skladištenja. Konkretno, fokus je bio na takozvanim dikarbonilnim spojevima koji su odgovorni, primjerice, za stvaranje boje u hrani. Pritom smo – sasvim slučajno – ispitali i nekoliko Manuka medova… I tada smo pronašli ono što smo tražili.

“Tijekom naših istraživanja uspjeli smo otkriti komponentu s našim analitičkim alatima koji bio je prisutan samo u Manuka medu, nekima od njih u vrlo velikim količinama, ali ne u svim ostalim ispitivanim medovima. Zatim smo izolirali ovaj spoj iz Manuka meda, razjasnili njegovu strukturu i provjerili je li odgovoran za antibakterijska svojstva Manuka meda. I bilo je: metilglioksal je bio izravno odgovoran za odavno poznato antibakterijsko djelovanje Manuka meda. Tako smo razotkrili tajnu “nepoznatog Manuka faktora” – u početku slučajno, a zatim kroz sustavna istraživanja.

Što je točno metilglioksal i kako nastaje?

“Metilglioksal ili MGO prirodni je spoj koji nastaje iu stanicama ljudskog tijela tijekom metabolizma šećera. Tamo se MGO proizvodi kao “nusproizvod” proizvodnje energije, a zatim se pretvara u mliječnu kiselinu i izlučuje iz tijela. Ne zna se točno kako MGO nastaje u manuka biljkama. Pretpostavlja se da mnogi čimbenici, uključujući sušu ili sunčevo zračenje, igraju ulogu, ali još uvijek ne znamo sa sigurnošću.”

Koja ste svojstva uspjeli pokazati u svom istraživanju metilglioksala?

„S praktičnog gledišta, najvažnije svojstvo metilglioksala je njegova izražena

antibakterijski učinak. Osim toga, otkrili smo da zbog svog MGO i njegovog prekursora DHA, Manuka med može inhibirati enzim koji je važan za specifične želučane klice, Helicobacter pylori. Kod mnogih ljudi to je odgovorno za upalu želuca.”

Kako prosječni potrošač može prepoznati pravi Manuka med?

“Kao potrošač, prilično ste sigurni kupujete li med od tvrtke koja daje konkretne podatke o sadržaju metilglioksala, primjerice, i to također navodi na pakiranju. Bio bih oprezan s izmišljenim izrazima poput ‘aktivan med’ ili brojevima poput ‘aktivno 10’

ili tako nešto. Oznaka MGO je ovdje znanstveno najkonkretnija.”

U Hrvatskoj potražite Mānuka Health Manuka med u svim boljim ljekarnama kako biste bili sigurni da kupujete pravi Manuka med.